Ik heb één methodiek die super simpel lijkt. Een oefening die ik stellen vaak meegeef als huiswerk, omdat het zo goed werkt, omdat je het dagelijks doet, en dit een basis vaardigheid is die ieder koppel zou moeten beheersen.
Dan heb ik het over ont-stressende gesprekken voeren.
Misschien herken je het wel, goed bedoelde gesprekken te vaak uitlopen in een houterig gesprek, waarbij de frustraties oplopen en het gesprek met een abrupt ‘ach laat ook maar’, wordt afgebroken.
Als je dat elke week een paar keer laat gebeuren, sta je toe dat er steeds een brokje vertrouwen wordt afgehaald van de basisvoorraad van jullie relatie.
Niet handig voor de toekomst, en niet fijn voor nu.
Terwijl het best goed valt bij te sturen. Daarom deel ik hier de formule voor een ont-stressend gesprek waar jullie allebei de vruchten van zullen plekken. En vergeet aan het eind niet dat ene stukje mee te nemen over het verschil tussen man en vrouw.
Timing
Waar het om gaat, is dat je dat goed bedoelde gesprek ook goed laat verlopen. Dat kan prima, als je het bewust opbouwt. Doe het dus niet terwijl je zelf met je aandacht bij het koken bent. En overval je partner er niet mee als die net thuiskomt, de schoenen uitschopt en de post doorneemt. Wacht tot je beiden wilt praten, dat je openstaat voor informatie.
Alles behalve…
Beperk ook je onderwerpen. Alles mag, zolang het maar niet over jullie relatie(probleem) gaat. Of over een vorige ruzie. Ont-stressen doe je door elkaar de gelegenheid te bieden om emotioneel steun te krijgen of te betuigen bij de ander.
Oordeel niet
Ik noem het gesprek, maar eigenlijk gaat het om luisteren. Wees dat luisterend oor voor je partner en oordeel niet. Ook niet als je partner in jouw ogen onterecht boos is op een ander, of een voorval in een heel ander daglicht zou komen te staan. Láát het. Geef je partner de ruimte. Jij bent niet degene die wordt aangevallen. Beweeg dus mee met je partner. Geef hem of haar de ruimte, ook als je vindt dat de ander zich niet zo beleefd of fatsoenlijk opstelt naar iets of iemand in die buitenwereld. Oordeel niet. laat zien dat je kunt luisteren en dat je begripvol bent. Dát gegeven zal je partner zo ondersteunen dat de woede en frustratie vanzelf verdwijnen. Grote kans dat je partner dan ook zélf die nuance weer ziet, en weer rustiger zal reageren. Hoe dan ook, gebruik deze gesprekken om jezelf erin te trainen om rustig te blijven. Dat helpt je als jullie je pijlen wel een keer op elkaar richten ook om rustiger te reageren.
Laat uitpraten
Praat ook om beurten. Laat je partner uitspreken. Willen jullie beiden iets ‘groters’ aankaarten, spreek dan af om elk 15 minuten klaagtijd te claimen. Gooi het er maar uit, dan staat het ook niet tussen jullie in.
Advies achterwege laten
Slik je advies in. Vaak vraagt je partner helemaal niet om een oplossing. Hij of zij wil alleen gehoord worden, begrip ontvangen. Mannen zijn relatief oplossingsgericht en vinden het lastig om al dat ‘gezeur’ aan te horen zonder een advies te geven. Maar het gebeurt ook andersom. Mannen kunnen heel prikkelbaar reageren op het klaagverhaal van hun partner, juist omdat zij óók geen oplossing kunnen bedenken… maar het gevoel hebben dat zij (als man ) wel degene met de oplossing zouden moeten zijn. Als ik ze in mijn praktijk vertel dat de partner juist geen advies wil, totaal niet zelfs, dan zie je die mannen ontspannen; wat een opluchting. Luisteren is dus genoeg.
Focus je aandacht
Zorg wel dat je met aandacht luistert en laat dat merken. Leg je telefoon weg. Laat je ogen niet afdwalen. Stel vragen, maag oogcontact. Knik, zeg ‘ja’ of mummel wat. Jouw attentie zorgt ervoor dat je partner ontspant, met een rustiger stemgeluid gaat praten en dus ook vanzelf prettiger is om naar te luisteren, zelfs als er van alles speelt.
Toon je begrip
Maak duidelijk dat je het begrijpt. Dat gaat een stap verder dan luisteren. Zeg dingen als ‘Logisch’. ‘Terecht’. ‘Snap ik’. Als je in een koffietentje twee vrienden hoort praten, is hun gesprek doorspekt met zulke uitingen. Maar zit er een koppel, dan merk je dat er vaak veel minder begrip klinkt en dat het gesprek hoger oploopt, feller wordt, omdat er zowel ongevraagd adviezen en oordelen worden meegegeven die je tussen de twee vrienden niet hoort.
Kies geen partij
Kies dus ook geen partij. Althans, niet voor die ander. Je hoeft niet op te komen voor die collega, die baas of dat familielid. Niet in dit gesprek. Het gaat er niet om dat je niet eerlijk mag zijn, het gaat om je timing. Op dit moment op deze plek is het vaak beter om emotionele steun te verlenen dan om jouw partner te vertellen wat hij of zij wel of niet moet doen. Denk wederom aan dat gesprek met je beste vriend of vriendin. Hoe empathisch en meegaande ben je dan?
Creëer solidariteit. Dat doe je door je partner te steunen als hij of zij zich geïsoleerd voelt. Laat hem of haar weten dat jullie een twee-eenheid zijn door dat te benoemen. Heel belangrijk in familiekwesties en lastige situaties met schoonouders.
Ook handig om te ont-stressen: ondersteun door fysiek je genegenheid te tonen. Raak hem of haar even aan, geef een kus of een aai, raak even elkaars arm aan of sla je arm om een schouder.
En tot slot: laat weten dat je niet alleen de situatie begrijpt, maar dat je ook begrip hebt voor de emoties die daardoor los kwamen bij je partner. Trek het naar jezelf en zeg bijvoorbeeld dat jij ook overstuur zou zijn geweest, of was gaan huilen, of was dichtgeklapt.
Je ziet het; alles staat of valt met begrip. Maar in mijn visie gaat dat verder: alles staat of valt met in hoeverre jij een vriend bent voor je partner. In vriendschappen ben je lief, begripvol, meelevend en aandachtig als er een klaagverhaal wordt gedeeld. Hoe vaak is die oprechte aandacht en diezelfde basishouding er nog tussen getrouwde koppels? Vaak is dat het probleem. Dus hoe simpel dit bovenstaande ook allemaal leek, denk er maar eens over na. Veel stellen kunnen hiermee het dagelijks onderhoud mee uitvoeren waar hun relatie al lange tijd behoefte aan heeft.
Mocht ruzie wel een grote rol spelen in je ruzie, dan is het goed om te weten dat ik een gratis e-book voor je heb: Gooi de Rem op je Ruzie. Download deze gratis.