Relatietherapie Veenendaal

zoek je een ervaren relatietherapeut i.o. Veenendaal?

Dan ben je bij mij, Jan Duits, aan het goede adres

relatietherapie of huwelijkstherapie bied ik voor jullie samen aan, maar individueel is ook mogelijk

Inhoudsopgave

Mijn naam is Jan Duits. Als Relatietherapeut ook regelmatig werkzaam voor stellen uit de regio Veenendaal.

Wat ik hieronder beschreven heb, zou weleens heel interessant voor je kunnen zijn. 

Vaak zie ik eenzelfde soort relatieprobleem tussen partners in relatie en huwelijk. Ongewild komen ze steeds weer terecht in een spiraal van negatief reageren op elkaar. Soms kunnen emoties zomaar uit de lucht vallen. Ondanks goede bedoelingen kan het toch steeds vastlopen. Hoe kan dat?

Wat men zich vaak niet zo bewust is, dat in relatie zijn gaat over de kwaliteit van in contact zijn met elkaar. In het contact kan er van alles mis, én goed gaan. De manier waarop het contact tussen mensen verloopt is cruciaal. Dat ben ik me al heel lang  bewust en daarom heb ik er werk van gemaakt als therapeut. Hoe beter je in contact bent met jezelf én met elkaar in relatie, des te hoger is de kwaliteit van jouw ‘zijn in de wereld’ én ‘jouw zijn in relatie of huwelijk’.

Gestalttherapie is mijn basis voor de manier waarop ik mensen vooruit help.  Gestalttherapie is contacttherapie, de wisselwerking tussen mensen. Alweer een tijdje geleden heb ik bewust de keuze gemaakt om mij in de gestaltmethodiek te verdiepen. En toen die kurk van de fles is gegaan, is deze er nooit meer opgegaan. Gestalttherapie is -weet ik inmiddels- heilzaam voor iedereen, zowel voor je eigenheid en zelfvertrouwen, alsook het in relatie (contact) zijn met de ander, jouw partner, jouw dierbaren…

Ik heb me gaandeweg gespecialiseerd als relatietherapeut, met EFT-relatietherapie van Sue Johnson. Haar relationele manier van therapie bedrijven sluit perfect aan bij de gestaltmethodiek. Tevens kan ik me zeker ook vinden in de veel gehoorde visie van Esther Perel, alsook de aanpak van John Gottman (verhelderende pijlers over hoe een goede relatie werkt) en daarbij spreekt de nuchtere werkwijze van Alfons van Steenwegen mij ook erg aan (hij is o.a. bekend van zijn boek: ‘Liefde is een werkwoord’).

 

Wat kan ik voor je doen, Jan Duits, als relatietherapeut?

Het mooie van mijn aanpak: je kunt het tij dus keren als je bent vastgelopen in je relatie of huwelijk. Zoals gezegd kun je bij mij terecht voor hulp samen én voor jezelf individuele therapie of coaching in of rondom Veenendaal. Alles is bij mij bespreekbaar en mag er zijn, denk aan: emoties, gevoelens, verlangen, wensen, schaamte, angsten, verdriet, boosheid. Bij mij kun je in kleine stappen werken aan jou / jullie vooruitgang: de communicatie verbeteren, luisteren, reageren, begrijpen, waarderen, respecteren, plezier terug, intimiteit verdiepen, het vertrouwen terug winnen, meer jezelf kunnen zijn én tegelijkertijd je verbonden voelen met elkaar.
Maar… want er is altijd die ‘maar’: dát is dan weer niet iets wat je zomaar even op een zondagmiddag besluit. Ook al heb je de beste bedoelingen. 

Vaak heb je even een doorbraak van positiviteit nodig. En dan is de steun van een coach, een gespreksleider, zoals een relatietherapeut, van grote waarde. Voor het stellen van de juiste vragen. Doorprikken op punten waarvan jullie al zo lang hoopten, dat de ander dit eens zou doorprikken… Zo heb je een heel ander gesprek, een andere uitkomst dan je gewend was.
Garantie geven kan ik niet, maar ik weet uit ervaring dat de kans erg groot is dat wat wat vastzit los gemaakt kan worden.  Is dat wat je wilt? Of wil je het zover niet eens laten komen? Kom maar eens op gesprek. Een paar sessies kan een wereld van verschil maken, is mijn ervaring.

Crisis als kans

Kan het ook wel weer overwaaien, zo’n crisis? Die vraag krijg ik wel eens, als relatietherapeut. En wat moet je daar dan op antwoorden? Mijn eerste ingeving: het gáát wel over. Want crisis = ontevredenheid. En die houdt niemand zijn hele leven vol. Dus of je komt er overheen en vindt samen het geluk weer. Of je laat het zo, of je groeit verder uit elkaar, en dan…?

Maar wat ik wil zeggen: overwaaien is niet datgene waarvan ik zeg: ‘wacht daar maar op’. Reden? Niemand weet hoe situaties verder gaan op het moment dat er echt iets verandert, of dat er bepaalde keuzes worden gemaakt. Misschien gaat de aandacht naar een ander, die lacht, luistert, begripvol is. Of je gaat even uit elkaar, apart wonen, ervaren hoe dat is en of je weer zin krijgt in elkaar, of niet.

Wat kun je dan wel doen? Mijn idee is: onderzoeken waarom het mis loopt in de relatie en dan vooral -samen met mij- proberen te ontdekken wat jullie nodig hebben én kunnen doen wat werkt, waar je energie van krijgt en helpend is.

Samen ben je wellicht al langer op zoek naar verbetering, maar heeft het onvoldoende gewerkt.

Herkenbaar? En zijn jullie nu toe aan een nieuwe stap? Mijn hulp zou die nieuwe stap vooruit kunnen zijn.
Een crisis in een relatie hoeft echt niet het einde van de relatie te betekenen.

Door een crisis heengaan, op een geleidelijke manier, kan de ogen doen opengaan, nieuwe en bevrijdende inzichten geven.

Hoe ziet het traject eruit?

Natuurlijk hangt het traject af van de reden waarom jullie relatietherapie in de buurt van Veenendaal nodig hebben. Hoe hoog zijn de problemen opgelopen of om welke reden lukt het niet meer zo vanzelf? Kortom: wat is jullie persoonlijke situatie? Uiteraard kan ik je helpen om de juiste keuze hierin te bepalen. Een vrijblijvend gesprek om kennis te maken kan natuurlijk altijd. Want een goed gevoel moet je er wel bij hebben.

 • Normaal gesproken doen we een sessie om de twee weken, maar meer of minder kan ook. Meestal heb ik op redelijk korte termijn wel tijd om af te spreken,
 • Bij een relatieweekend of 3-daagse krijg je 4 sessies in 3 dagen. Omdat je weg bent van huis is er veel ruimte en aandacht voor elkaar. Tussendoor kunnen jullie samen ontspannen en nabespreken, een steunende opdracht doen! Het geheel is inclusief een terugkomsessie.

Relatietherapie is altijd helpend, waar je ook mee zit, voorbeelden

 • Je verlangt naar aandacht, een lach, een luisterend oor, een knuffel, een goed gesprek… het lukt niet meer… je voelt je afgewezen, niet begrepen… 
 • Opzien tegen de vakantie en feestdagen: ligt het aan de situatie of aan de relatie?
 • Heftige ruzies, soms in bijzijn van de kinderen… dit wil je gewoon niet langer.
 • Wat veel voorkomt is dat een van de partners verliefd is geweest of geworden… kan het nog goed komen?
 • Je wilt aandacht, maar je bereikt jouw partner niet echt. Voorbeelden: jouw partner vertelt niet veel, vraagt weinig, trekt zich terug, heeft geen zin in vrijen, jij trekt je terug, … in deze sfeer zie jij of jullie beiden het niet meer zitten zo door te gaan.
 • ‘Ik heb geen gevoel meer’ of ‘Het houden van is weg’. Maar je weet het niet zeker, of je weet het beiden niet meer.
 • We kunnen het maar niet eens worden over de opvoeding. Maar zou dit dan het breekpunt moeten worden?
 • Geen zin meer in iets leuks doen of het komt er niet van, te druk… kunnen we het niet oplossen of ontbreekt de wil om het te verbeteren?
 • Je stelt regelmatig de vraag aan jezelf: ‘Is dit het nou, we doen bijna geen leuke dingen meer’

relatietherapie VEENENDAAL: KOSTEN & VERGOEDING

De kosten die verbonden zijn aan de therapie zijn:

 • Bij een sessie relatietherapie betaal je €85 per persoon tot anderhalf uur. In het weekend is dit €110. Je kunt ook een traject van 6 sessies boeken, dat is iets voordeliger en het helpt om samen af te spreken er echt voor te gaan.
 • Een 3-daagse kost door-de -weeks € 397,50 per persoon en in het weekend € 497,50

 

Vergoeding therapie:

Via de aanvullende ziektekostenverzekering is vergoeding deels mogelijk. Voor meer informatie, neem gerust contact met mij op.

 

EFT-relatietherapie Veenendaal

De EFT is speciaal ontwikkeld door Sue Johnson (haar boek: Houd me vast) speciaal voor partners in huwelijk én relatie. Het is een uitnodigende en effectieve manier om  relatieproblemen op te lossen, nieuwe communicatie te leren, ontdekken hoe je beter met elkaar in contact kunt komen, elkaar te begrijpen, bij elkaar terecht te kunnen, een luisterend oor, elkaar beter te kennen, ruzies te voorkomen dan wel er sneller uit te komen, meer verbinding, meer duidelijkheid, ontdekken wat nieuwe manieren van communiceren en patronen doorbreken kunnen doen om weer vooruit te kunnen.

Wat is EFT

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy, gericht op leren door nieuwe ervaringen. Doel is om de emotionele veiligheid en het vertrouwen weer te her-stellen. De EFT-therapeut helpt om communicatiepatronen die partners uit elkaar drijven om te vormen tot helpende interacties waarbij je kunt zeggen wat je te zeggen, luisteren naar elkaar zonder oordeel, zonder te willen oplossen, maar dat het kan zijn, weer in verbinding te komen met elkaar. Relatietherapie is erop gericht de emotionele band te versterken en elkaar weer de ruimte te gunnen en te geven ook je eigen dingen te kunnen doen, de wederkerigheid van de relatie.

Mijn praktijk

Ik bied relatietherapie in regio Veenendaal. Mijn praktijk vind je in Zeist. Mijn vrijstaande praktijk is gelegen achter in de tuin. Hierdoor ben je even helemaal afgezonderd van de ‘buitenwereld’,  wat het makkelijker maakt om volledige aandacht te kunnen voor elkaar én voor jezelf.

Waarom kiezen voor een andere woonplaats?

Op zoek naar relatietherapie in Veenendaal ben je hier uitgekomen. Waarom zou je naar mijn praktijk komen? In de eerste plaats omdat je de beste hulp wilt, dan is afstand minder belangrijk lijkt mij. Te weten dat je met een ervaren relatietherapeut in gesprek gaat, waar jij je -samen met jouw partner- vertrouwd bij voelt. Het gevoel dat het veilig is en je volop ruimte krijgt om je verhaal te kunnen doen, waar zorgvuldig en deskundig mee wordt omgegaan. Weet, dat je bij twijfel ook altijd eerst vrijblijvend kennis kunt maken met mij. Meestal lukt dat wel op korte termijn.

Een voordeel van een andere plaats is wellicht je privacy. Niemand die jou kent, wat het misschien makkelijker maakt om die drempel te zetten bij een relatietherapeut op bezoek te gaan. Maar vooral wil je toch een therapeut die je kan bieden wat jou aanspreekt. Iemand met ervaring, naar volle tevredenheid van heel veel mensen! 

Kom vrijblijvend met mij in contact!

Wil je meer weten, mij al een beetje leren kennen of misschien zelfs gewoon alvast afspreken? Aarzel niet langer, want jij en/of jullie relatie zijn het zeker waard! Neem vrijblijvend contact met me op. Dit kan door mij een mail te sturen, of even bellen, of het sturen van whatsapp bericht? Je kunt ook het korte formulier hieronder gebruiken.

Meestal kan ik binnen 24 uur reageren

Veel gestelde vragen

Jan Duits heeft veel ervaring als EFT-relatietherapeut en met gestalttherapie. Zijn praktijk is een oase van rust en door zijn meerdere vormen van therapie die hij aanbiedt kan je precies dat kiezen wat voor jullie werkt.

De 3-daagse (die in het weekend door het leven gaat als Relatieweekend) biedt meerdere voordelen.

 1. Intensief, want 4 sessies in 3 dagen.
 2. Alle tijd en aandacht voor elkaar omdat je samen weg bent.
 3. Tijd voor ontspanning Samen!
 4. Het traject is kort en daardoor is duidelijkheid snel gevonden.
 5. Inclusief een terugkomsessie.

Jan werkt met EFT, Gestalt en meer methodieken gericht op relaties, met het doel betere communicatie, meer plezier, minder ruzies en  duidelijkheid. Deze methode biedt een grote kans van slagen om jullie weer nader tot elkaar te brengen.

Als je steeds weer ruzie hebt dat nergens toe leidt, of dat een ‘pittig gesprek’ de lucht even klaart, om vervolgens weer terug te vallen op hetzelfde, steeds weer hetzelfde, je voelt steeds meer afstand, praten gaat moeizaam, je leeft grotendeels op de automatische piloot, je mist positieve aandacht, waardering, het plezier samen… Herken je dat? Zo ja, dan zit je samen gevangen in een negatieve spiraal waar je zelf nog maar moeilijk uit kunt komen. 

Dan kan relatietherapie een ware uitkomst betekenen om uit jullie negatieve spiraal te komen. Je leert samen hoe je beter kunt communiceren, weer open te staan voor elkaar, te luisteren, elkaar te begrijpen, uit te spreken wat dwars zit zonder dat het tot een nare ruzie of tot eenzame afstand leidt. Beiden kun je meer tot jezelf komen en leer je samen hoe je jullie relatie/huwelijk weer vooruit kunt helpen, op een nieuwe manier, met een nieuw perspectief. Kortom: relatietherapie helpt je uit de negatieve spiraal te komen, door te ontdekken hoe je op de juiste en positieve manier elkaar weer kunt zien, spreken en horen. En dat groeiproces hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn of heel lang te duren.

De ziektekostenverzekering kent geen vergoeding voor relatietherapie, of het moet een onderdeel zijn van een behandelplan bij een psychische aandoening. Wil je meer informatie over mogelijkheden tot vergoeding neem dan even contact met mij op.

 

Als er sprake is van doorverwijzing door een huisarts, dan zijn de kosten volledig aftrekbaar voor de belasting. Deze doorverwijzing moet dan gegeven zijn op basis van ‘psychisch lijden’.

Sue Johnson legt in haar basisboek ‘Houd me vast’ uit wat EFT is. Het komt erop neer dat je samen leert negatieve patronen om te turnen naar nieuwe patronen (communicatie, meer verbonden voelen met elkaar, makkelijker in contact met elkaar te zijn) die de relatie, het huwelijk, positiever maakt. De negatieve spiraal: van ruzies, verwijt, woede, miscommunicatie, onbegrip, afstand, alleen voelen…  los te leren laten: door de aandacht (focus) te richten naar wat werkelijk leeft (emoties, gevoelens, gedachten) in ieders hoofd en je lijf. EFT-relatietherapie helpt je (jullie) jouw ware behoeften beter te onderkennen, met meer gevoel te leren verwoorden naar elkaar. Samen jullie relatie/huwelijk vooruit helpen, meer vrijheid en toch ook verbonden te blijven met elkaar.

EFT is leren omgaan met en het herkennen van je emoties en hoe je dit met elkaar kunt communiceren. Door jezelf beter te leren kennen, kan je ook beter verwoorden naar de ander toe wat er misgaat en waar je behoeften liggen. Zo kunnen jullie elkaar beter ondersteunen, begrijpen en daarmee jullie relatie verbeteren

Gestalttherapie gaat over het contact tussen mensen. gesprekstherapie waarbij er niet alleen wordt gekeken naar wat je denkt en vindt, maar juist ook naar je gevoel en naar dat wat je ervaart. Je krijgt hiermee meer contact met je binnenwereld en daarmee leer je jezelf beter kennen. Je leert zo wat voor jou belangrijk is en hoe je keuzes kunt maken die bij jou passen. Contact maken is een belangrijk onderdeel binnen deze therapie.

Veel mensen vinden het toch wel fijn om geen bekenden zien als je bij een relatietherapeut binnen stapt. Een therapie starten in een andere woonplaats kan je meer het gevoel van privacy geven, het staat immers verder weg van je eigen leefomgeving.

Dit kunnen heel veel redenen zijn. Vaak gaat het om:

 • Niet goed communiceren
 • Verliefdheid, ontrouw
 • Vastlopen in ruzies en afstand
 • Onbegrip, machteloosheid, strijd
 • Stress binnen de relatie (kunnen allerlei oorzaken hebben)
 • Eén van de partners ervaart zelf problemen, het lukt niet goed er de juiste aandacht aan te geven ter ondersteuning
Ga naar de inhoud